In deze werkplaats wordt met onuitputtelijke bedrijvigheid gewerkt, dat valt meteen op. Het maakt me in eerste instantie iets onzeker, kan ik nog zoveel tijd en energie geven voor iets?
Maar vanuit bewondering voor het levensverhaal en de talenten van Abdi, de producten en het feit dat hij dit alles met praktisch niets heeft neergezet kom ik snel mee in de flow. En het fijne is, ik hoef niet zo hard te werken als hij. Wat ik doe, is al mooi meegenomen en wordt gewaardeerd. Een aanstekelijke drive dus, in een sfeer van vertrouwen en vele mogelijkheden.

Hier wordt in een ruimer verband gewerkt dan alleen maar productie en verdienen voor jezelf en de ander. Je leert direct werken met je handen en bent niet alleen aan het experimenteren met eigen ideeën, je krijgt ook de tools om ze (waar) te maken. Vervolgens krijg je namelijk een profiel en digitale plek op mijnwand.nl, om zo je eigen productenlijn op te zetten. Huppakee, als dat niet sociaal ondernemen is? Zo kan het dus ook!

Ik verbaas me dat zoiets mogelijk is, met name door die hoge mate van vrijblijvendheid, een heel klein budget en het feit dat sommige mensen hier van ‘ver’ moeten komen. Maar dan legt Abdi het mij letterlijk uit; hier is echt iedereen gelijk. En wat wij hier doen, doen we allemaal op een eigen tempo, op een eigen manier, zonder druk, geen stress. Dan heb je goeie energie en kan je dus heel veel!

Een praktische, positieve filosofie, die in deze werkplaats gewoon werkt. Wij zijn allemaal zoals we zijn en daar kunnen we in het moment al heel veel mee. Grenzen en gedragsregels zijn haast niet aan de orde want niemand hoeft te veranderen wie die is. Over maatschappelijke vraagstukken gesproken! Hier zie je dus mensen, inclusief mezelf, die graag werken, maar uitdrukkelijk niet onder de ziekelijke voorwaarden en condities van de reguliere arbeidsmarkt, uit gezondheidsoverwegingen. Mochten wij überhaupt geschikt bevonden worden. Verandering zou van beide kanten moeten komen.

Ik voel verwantschap met Abdi, in de motivatie het aangename voor jezelf te verenigen met het nuttige en zinvolle voor de ander. En wij hebben elkaar gevonden in de gezamenlijke interesse en het gevoel voor schoonheid (mooie vormen), ongehinderde creativiteit en met beide voeten op de grond werken met hout en ijzer.
En dit is geen verhaal over onbaatzuchtigheid. Natuurlijk is het ook onze ambitie om hier uiteindelijk zelf van rond te kunnen komen. Maar dan een keer zonder dat het karakter verdwijnt! Wij willen de komende tijd gaan werken aan een veiligere, ruimere en professionelere werkplaats. Maar ook aan verbreding van de doelgroep en een gezonde liquiditeit.

Het is toch mooi, en niet te vergeten aanstekelijk, om in deze wereld eigen dingen te bedenken en te maken, waar je trots op kan zijn?!

Mijn naam is Glen Williams en ik ben sinds kort dit team komen ondersteunen. Ik heb een achtergrond in het bouwtimmerwerk en de meubelbouw. Tevens ben ik gediplomeerd geestelijk begeleider.

Glen Williams

Author Admin